OPHOGEN OF AFGRAVEN VAN HET TERREIN
Voor een aanmerkelijke reliëfwijziging heeft u een stedenbouwkundige vergunning nodig.
Of een reliëfwijziging al dan niet aanmerkelijk is, is een feitenkwestie die wordt beoordeeld aan de hand van de plaatselijke toestand en de geplande werken. Al naar gelang de aard en functie van het terrein wordt rekening gehouden met de hoogte, respectievelijk diepte van de wijziging, het grondverzet, de oppervlakte of lengte van de wijziging, …
Van zodra de reliëfwijziging tot gevolg heeft dat de aard of de functie van het terrein wijzigt, ook al gaat het maar over een paar centimeter, dan geldt de vergunningsplicht.
VRIJSTELLING
Voor een niet-aanmerkelijke reliëfwijziging is geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Let wel op dat men de natuurlijke waterafloop tussen percelen niet mag belemmeren.
U moet ook rekening houden met de voorschriften van stedenbouwkundige verordeningen, ruimtelijke uitvoeringsplannen, plannen van aanleg, verkavelingsvergunningen of stedenbouwkundige vergunningen en andere regelgeving die op het perceel van toepassing is. Het aanbrengen van reliëfwijzigingen is daarin vaak niet toegestaan.
MELDING
Binnen deze categorie kan er geen gebruik gemaakt worden van de melding.
ONDERGRONDSE CONSTRUCTIES
De stedenbouwkundige vergunningsplicht geldt ook voor ondergrondse constructies. In de meest courante gevallen geldt een vrijstelling.
VRIJSTELLING
Gebruikelijke ondergrondse constructies bij de woning, zoals een brandstoftank, de huisaansluitingen van de nutsvoorzieningen, een regenwaterput, zijn vrijgesteld.
Let op: de vrijstelling geldt niet als
- de ondergrondse constructie voor de rooilijn of in een achteruitbouwstrook ligt,
- de constructie verder dan 30 meter van de woning geplaatst wordt,
- de constructie geplaatst wordt in een oeverzone, afgebakend in een bekkenbeheersplan of deelbekkenbeheersplan of in de 5 meter brede strook langs waterlopen.
MELDING
Binnen deze categorie zijn er geen meldingsplichtige werken.